vegan boekweitpannenkoekjes met frambozen
Ingrediënten voor 4 personen:
* 200 gr boekweitmeel
* 500 ml plantaardige melk (ik gebruikte Oatly)
* 3 el chiazaad
* 9 el water
* snufje zout
* 2 tl kaneel
* 100 gr diepvries frambozen
* kokosolie om in te bakken
Topping:
* ongezoete kokosyoghurt
* frambozen
* granola (recept staat ook onder ontbijtrecepten)
* snufje kaneel
Materialen:
Mixer of garde
Koekenpan
Bereiding:
1. Mix de chiazaad met het water in een schaaltje en laat dit minimaal 10 minuten staan zodat het een dik papje wordt.
2. Doe het boekweitmeel en zout in een grote kom. Giet de helft van de plantaardige melk erbij en klop met een mixer of garde door elkaar tot een egale massa. Voeg hierna de chiazaad in drie delen toe en meng dit opnieuw tot een egale massa.
3. Voeg de rest van de melk, frambozen en kaneel toe en mix nogmaals goed door.
4. Verhit een klontje kokosolie in een koekenpan en schep ongeveer een kleine soeplepel beslag in de pan. Bak het pannenkoekje 2/3 minuten tot hij gestold is en draai hem dan om.
Tip: Houdt de pannenkoekjes warm onder een deksel of folie en serveer de boekweitpannenkoekjes met de ongezoete kokosyoghurt, frambozen, granola en kaneel!
Eet smakelijk!
VEGAN Chocolade bloemkoolpapje
Ingrediënten voor 2 personen:
* 200 gr bloemkoolroosjes
* 400 ml ongezoete plantaardige melk
* 2 el gemalen lijnzaad
* 2 el notenpasta (naar eigen keuze)
* 2 el raw cacaopoeder
Topping:
* kokossnippers
* 2tl kaneel
* 2el hennepzaad
* Evt: honing/agavesiroop
Materialen:
Steelpannetje
Staafmixer
Bereiding:
1. Kook de bloemkool in de plantaardige melk in 8-10 minuten gaar, voeg de laatste twee minuten de cacaopoeder toe.
2. Voeg hierna de overige ingrediënten toe aan het de melk en pureer het geheel met een staafmixer.
3. Giet de ontbijtpap in twee schaaltjes en versier dit met de toppings. Uiteraard kun je hiermee variëren! Eventueel kun je naar smaak ook nog honing/agavesiroop toevoegen.
Tips:
- Koop heel lijnzaad en maal dit zelf vlak voor consumptie. De nutriënten (zoals omega 3 in de vorm van ALA) worden dan vele malen beter opgenomen.
- Gebruik in plaats van de cacaopoeder vers of diepvriesfruit.
Eet smakelijk!
Granola met pecannoten en walnoten
Ingrediënten:
* 350gr havermout
* 50gr pecannoten
* 50gr walnoten
* 2el kokosolie
* 2el notenpasta
* Flinke snuf kaneel
* 2 handjes kokoschips
Materialen:
Oven + rooster
Bakpapier
Grote kom
Bereiding:
1. Verwarm de oven voor op 160⁰C en bekleed het rooster met bakpapier.
2. Kook water in een waterkoker en schep de kokosolie en notenpasta in een klein schaaltje. Schenk het gekookte water in een hittebestendig glas tot hij bijna vol is. Zet vervolgens het schaaltje erop. Als de kokosolie gesmolten is meng je de notenpasta en kokosolie door elkaar.
3. Meng alle ingrediënten, m.u.v. de kokoschips, in een grote kom door elkaar.
4. Verspreid de ingrediënten over het rooster en zet de granola ongeveer 25-30 minuten in de voorverwarmde oven. Schep de granola iedere 10 minuten om en voeg de laatste 10 minuten de kokoschips toe -> let op: deze verbranden snel.